Връх Марагидик

Връх Марагидик, или още познат като Русалка, е връх в Средна Стара Планина. Той е разположен на север от централното било на планината. Върха е висок 1889 метра. От него се откриват панорамни гледки към река Видима, близките градове и върхове като Ботев, Голям Купен, Голям Кадемлия и много други.

Близо до него се намира и седловината през която минава Русалийският проход, който е път между Северна и Южна България.

Маршрутът до върха отнема няколко часа, като има и доста денивелация, което го прави със средна трудност и ние не препоръчваме да ходите там с деца.

За да се качите на връх Марагидик, трябва да отидете в град Априлци в Северна България. Там трябва да стигнете до квартал Острец, той се намира в югоизточната част на града. Там трябва да стигнете до хотел Еко Рай Реката, може да използвате Google карти. Няколко метра преди него ще видите широк паркинг, където много хора оставят колите си и започват изкачването на Стара Планина. Ако решите може да продължите още няколко километра навътре с колата, като сами да прецените къде да я оставите отбита от пътя.

От там, трябва да продължите по пътя, който се движи успоредно на река Острешка в посока югоизток. Малко след това пътя става неподдържан, а по-нагоре става планински път. В началото пътя е леко под наклон, като когато свърши асфалта и започне планинския и постепенно става на по-тесни пътечки през гората нагоре. Пешеходния път пресича и пътя за джиповете, по-нагоре в гората и става доста по-стръмен, поради което и изкачването става по-бавно. Пътя се движи в посока юг към билото.

По пътя има и маркировка, на моменти тя е жълто-бяла, на моменти става синьо-бяла. Има и табели, които сочат пътя към хижа Тъжа, който съвпада с маршрута за Марагидик до самото било. Като са качите на билото ще видите върхът вдясно от вас и няколко постройки пред вас, в посока юг. Трябва да продължите вдясно, по удобна пътечка, като след около 20-30 минути ще сте на върха.

Общото разстояние от началото на паркинга до хотела до самия връх е 8.4 километра, като имате да изкачите и 1220 метра денивелация, поради която маршрутът отнема между 3 и 4 часа на изкачване.